Een podium door en voor iedereen

Jong, oud, bekend of onbekend? Tijdens de Rotterdamse Wijken Show maakt het allemaal niet uit. Hier gaat het om entertainen, maar bovenal om verbinden. De bezoekers van Winkelcentrum Lage Land in Prins Alexander ontvangen de show met open armen.  

Warm op elk mogelijke manier. Zo vat je de Rotterdamse Wijken Show op zaterdag 26 maart het beste samen. “In veel opzichten worden groepen mensen van elkaar gescheiden. Dit soort shows zijn er juist om mensen bij elkaar te brengen”, aldus Gianni Noten, host van de middag. De show is een initiatief van Maak Mee In Je Wijk. Gedurende maart trekt het pop-uppodium door verschillende Rotterdamse wijken. Ook Winkelcentrum Lage Land krijgt een bezoekje van de show. Waar dit winkelcentrum volgens bezoekers normaal gesproken vooral een kwestie van “komen en gaan” is, vormt het vandaag het zonnige epicentrum van de wijk Prins Alexander.

De show begint “stevig”, zo kondigt Gianni aan terwijl de bemanning van Pop- en Rockkoor 7th Street zich op, en rondom, het podium verzameld. Met welgeteld zestien man past het koor net niet in zijn geheel binnen de lijntjes van het podium. Dat houdt de zangers en zangeressen echter niet tegen. De eerste minuten van de show staan in het teken van zang, dans en gejuich. En terwijl de gemiddelde toeschouwer de jas al lang uit heeft staat heel 7th Street in leren jackjes de brandende zon te bevangen. “I don’t resist at all”, zo klinkt het koor luid. Na het optreden volgt een warm applaus. Letterlijk en figuurlijk.

Anders dan anders

Al snel raakt het podium omringd door meer mensen. Onder hen begeeft zich Zakaria. Hij bezoekt Lage Land in eerste instantie met de wil om een snelle boodschap te halen. Tot zijn verbazing loopt deze boodschap echter uit tot een bezoekje aan de show. “Wat je hier ziet is saamhorigheid. Normaal gesproken lopen we langs elkaar heen in het winkelcentrum. Überhaupt wordt dit winkelcentrum vaak overschaduwd door het winkelcentrum verderop in Alexandrium. Maar vandaag niet.” Vandaag staat Lage Land in het zonnetje. “Anders dan anders. Leuk”, vult Zakaria aan. Uiteindelijk blijft hij zo’n driekwartier bij het podium hangen, om zijn oorspronkelijke route naar de Action vervolgens toch maar voort te zetten.

Het optreden van 7th Street wordt opgevolgd door beatboxers Tim en Alex, volgens Gianni ook wel de “crème de la crème van de beatbox”. Op muzikale wijze vat het duo het ritme van het winkelcentrum samen: door hun microfoons klinken nagebootste vogelgeluiden, rijdende auto’s en geklap. En hoewel vrijwel het gehele publiek aan de – snel bewegende – lippen van Tim en Alex hangt, onderbreken sommige toeschouwers maar al te graag hun aandacht als de dames van Bollywood dansgroep ‘Desi Steps’ met hapjes langslopen. 

Terwijl het aantal versnaperingen op haar plateau in rap tempo afneemt, vertelt danseres Asmita Ghisai trots over het belang van een show als deze. “Kijk maar eens om je heen, dan zie je het zelf. We zijn allemaal zo anders, maar hier op deze plek zijn we allemaal één.” Asmita staat een halfuur later zelf op de planken. Samen met Desi Steps’ers Sandra en Ayrisha zorgt zij ervoor dat de sfeer in het winkelcentrum – voor zover dat nog niet zo was – loskomt. Het bewijs? Een wat oudere dame besluit haar rollator in te ruilen voor een plekje in het midden van de dansvloer, waar ze samen met haar buurvrouwen hand in hand voortbeweegt.  

Een boodschap doen was nog nooit zo leuk

Sommige toeschouwers zijn ook kritisch. Twee vrouwen zitten op uitklapstoeltjes tegen de wand van het Chinees Indische restaurant Neptune aan, op veilige afstand van het podium. “Waarom moet dat altijd zo hard joh, die muziek? We willen elkaar toch ook een beetje kunnen verstaan.” Andere kijkers laten zich niet kennen en proberen luidkeels over het optreden van dertienjarige volkszanger Levy Goudriaan heen te praten. “Is toch fantastisch dit? Dit mag wat mij betreft vaker op de zaterdagmiddag. Maakt een bezoek aan de supermarkt toch veel leuker”, joelt een dame in het publiek.

Toch zijn het niet allemaal toevallige voorbijgangers die eigenlijk voor een boodschap naar het winkelcentrum komen. De fanbase bestaat volgens host Gianni onder meer uit een mevrouw die de Show al vanaf moment één op de voet volgt. “Je ziet dat mensen hier bij elkaar komen. Er is een toeschouwer die bij ons is sinds het eerste optreden. Zelf woont ze in Delfshaven, maar kwam laatst helemaal naar Pernis.”

De zon gaat onder. Het einde van de show nadert. Alle artiesten verzamelen zich op het podium voor een einddans. Ondertussen worden de tafels en stoelen ingeklapt. “Dan is het ook zo ineens weer weg hé, zo’n podium. Echt een pop-up”, hoor je een vrouw zeggen terwijl ze haar tas om haar schouder slaat. De show is echter pas écht af op het moment dat Lee Towers door de speakers klinkt. Gejuich alom. “You’ll never walk alone”, galmt door het hele winkelcentrum. You’ll never walk alone: niet als het aan de Rotterdamse Wijken Show ligt.  

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s