DEMONSTRATIE OP DE DAM DREUNT DOOR

Met een oorverdovend kabaal verplaatst de stoet zich door het centrum van Amsterdam. Gewapend met megafoons, spandoeken en meerdere drumbands is één ding zeker – hun stem blijft vandaag niet onopgemerkt.

Het is aangenaam warm op de Dam voor deze tijd van het jaar. De stralende zon baadt het plein in warmte en licht. Naast het gebruikelijke aanzicht van toeristen, passanten en straatartiesten staat er op het plein een wit bestelbusje waaruit podiumdelen worden geladen. Na enkele minuten weerklinken de bronzen klokken van het Paleis op de Dam tweemaal.

Langzamerhand begint zich een kleine menigte te vormen voor de trappen van het Koninklijk Paleis. Spandoeken komen tevoorschijn en er worden tafels opgezet met flyers en foto’s. Al snel wordt het plein overspoeld met kleuren van verschillende vlaggen en kartonnen borden. Op de grond staat in grote kartonnen letters “FREEDOM” in de kleuren van de Syrische Oppositievlag. Voor het witte busje is inmiddels een podium opgebouwd met een microfoon en op de achtergrond een spandoek met daarop “samen tegen racisme en discriminatie”. Achter de microfoon neemt moderator Sorab Roustayar plaats. Roustayar is een ex-vluchteling uit Afghanistan die samen met andere leden van het Comité 21 maart de jaarlijkse demonstratie tegen racisme en discriminatie organiseert.

“Wij zijn hier samen om in Nederland en wereldwijd een vuist te maken tegen institutioneel racisme en discriminatie!” Aldus Roustayar. Deze demonstratie is gericht op elke vorm van discriminatie, wat terug te zien is in het uiteenlopende kleurenpalet van alle banners, borden en spandoeken die de groeiende menigte hooghoudt, van Greenpeace-banners tot LHBTI-regenboogvlaggen. “Wij zijn hier allemaal samen om te demonstreren tegen racisme, seksisme, antisemitisme, genderdiscriminatie, milieuracisme en elke andere vorm van racisme en discriminatie”, waarna vanuit de menigte enkele ingetogen kreten klinken. Inmiddels is de demonstratie gegroeid tot enkele honderden demonstranten.

“De strijd tegen racisme en discriminatie is actueler dan ooit” volgens Roustayar. “De invloed van extreemrechts in de politiek, media en andere onderdelen van onze samenleving neemt toe.” Zo wordt de toeslagenaffaire genoemd als een tekenend voorbeeld van Nederlands institutioneel racisme. Ook de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen zijn volgens Roustayar toonaangevend voor racistische tendensen in de Nederlandse politiek. “Na de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen week is de VVD nog steeds in Nederland de grootste partij. Daarnaast zien we een enorme groei van extreemrechtse partijen als FVD, PVV en JA21.” Waarop enkele demonstranten middels gejoel hun ongenoegen uiten.

Ondanks de stralende zon en opzwepende teksten blijft de menigte ingetogen, waarop Roustayar besluit om enkele demonstratieleuzen te oefenen. Zijn “Say it loud, say it clear,” wordt door tientallen demonstranten opgevolgd met “refugees are welcome here!”, en na enige herhaling scanderen honderden demonstranten teksten als “A-, Anti-, Anticapitalista!” en “Enough is enough!” over de Dam terwijl vlaggen, spandoeken en gebalde vuisten boven de menigte uitrijzen.

Nu de menigte voorzien is van hernieuwde energie zijn de sprekers van vandaag aan het woord. Allen belichten zij een of meerdere zijden van Nederlands en internationaal racisme en discriminatie. De eerste spreker, Saida Derazzi, is voorzitter van Comité 21 maart en medeoprichter van het collectief voor Moslimvrouwen S.P.E.A.K.. Volgens Derazzi is de oorlog tussen Rusland en Oekraïne een symptoom van een grotere internationale maatschappelijke crisis – extreme grensbewaking. Daarnaast is volgens haar in de afgelopen twee jaar de “mondiale racistische verdeling van vaccins” een duidelijk voorbeeld van mondiaal institutioneel racisme en wereldwijde ongelijkheid.

“Waar is de steun voor Syrië, voor Eritrea en voor Afghanistan?”

Nadat enkele sprekers het podium hebben betreden en verlaten is de beurt aan de laatste spreker,  Mehri Zamanbin, ook lid van S.P.E.A.K. en PhD kandidaat aan de Universiteit van Utrecht. Ze wordt door Roustayar luidkeels geïntroduceerd en met veel bombarie ontvangen door het publiek. Wanneer de menigte zich bedaart begint Zamanbin kalm en standvastig te spreken. Zij richt haar aandacht op de ontwikkelingen in de oorlog in Oekraïne en uit haar dubbele gevoelens hierover, “De afgelopen weken verwarmde de steun voor Oekraïne mijn hart, maar het gaf ook een verbitterd gevoel. De steun van Nederland tijdens dit conflict legt voor mij de vinger op de zere plek,” zegt ze met een snik in haar stem, duidelijk geëmotioneerd, “want na het zien van deze steun vraag ik mij af: waar is de steun voor Syrië, voor Eritrea en voor Afghanistan?” Met een gejuich en gejoel laat de menigte weten zich aan te sluiten bij haar woorden. Zamanbin zegt dat asielzoekers de grootste slachtoffers zijn van westers geïnstitutionaliseerd racisme en discriminatie.

Na haar toespraak is het inmiddels drie uur en mobiliseert de demonstratie zich om te beginnen aan de tocht door Amsterdam. Onder begeleiding van oorverdovende drummuziek van de Ritmo Entertainment Brassband en Drumband Kalentura verplaatst de stoet van bijna honderd meter lang zich van de Dam over een zonovergoten Rokin. De vlaggen en spandoeken gaan omhoog, de megafoons staan aan en de eerder geoefende leuzen en uitspraken schallen door de Amsterdamse straten. Volgens een politieagent bestaat de stoet uit “ongeveer 500 man”, maar op basis van de herrie lijkt het eerder op een meervoud van dit aantal. Ondanks de energie en herrie begeeft de stoet zich ordelijk via het Rokin, langs het Stadhuis en Waterlooplein naar de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein, waar de demonstratie met een manifestatie wordt afgesloten.

Het internationale protest tegen racisme en discriminatie vindt ieder jaar plaats rond 21 maart, de dag waarop in 1960 69 zwarte demonstranten zijn vermoord tijdens een demonstratie tegen de ingevoerde pasjeswet in Sharpeville, Zuid-Afrika.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s